Kokie turi būti sodmenų įvairovei palankūs kokybės reikalavimai?

Noriu pasidalinti siekiu, kad būtų priimti sodmenų įvairovei palankūs pakeitimai Sodmenų kokybės reikalavimuose (2007-12-21, Nr. 135-5504) ir, kad būtų sudarytos palankesnės sąlygos puoselėti aplinką valstybinėje žemėje. Būtų džiugu rasti galinčių svariau pakomentuoti ar pateikti konkretesnį siūlymą kaip būtų galima geriau keisti šį teisės aktą.

Dabartiniai reikalavimai, regis, yra palankūs tik stambius sodmenis tiekiančioms firmoms, o galėtų ten rastis rekomendacijos (reikalavimai?) naudoti sėklinius, neskiepytus, vietinių ar senovinių veislių sodmenis (jie gyvybingesni, ilgaamžiškesni, atsparesni). Tai būtų į gerą ne tik aplinkai ir augalų įvairovei, bet ir galėtų suteikti papildomą rinką mažesniems medelynams.

Pridedu mano kreipimąsi į LR aplinkos ministeriją:

Gerb. Ministre, norėčiau pasiteirauti dėl galimybės iki š. m. balandžio 13 d. pakeisti LR aplinkos ministerijos priimtus Sodmenų kokybės reikalavimus (Valstybės žinios, 2007-12-21, Nr. 135-5504), kad mokiniams ir mėgėjiškai visuomenei būtų sudarytos palankesnės sąlygos sodinti medelius valstybinėje žemėje. Klaipėdos moksleivių saviraiškos centre mano vedamame Biologijos būrelyje mokiniai rengia „Sodiname“ talką-šventę, kurioje planuojama š. m. balandžio 13 d. viešose erdvėse visuomeninių talkų metu kiekvienoje savivaldybėje pasodinti po 500 medelių. Neproporcingai dideli reikalavimai sodmenims (pavyzdžiui: lapuočiams: kamieno apimtis – ne mažesnė kaip 10–12 cm) pastato į keblią padėtį šią mūsų akciją bei panašias iniciatyvas. Kviečiu Jus palaikyti „Sodiname“ šventę-talką sušvelninant reikalavimus sodmenims (ar jų sodinimo vietai), bei, žinoma, š. m. balandžio 13 d. kartu su visa Lietuva sodinti medžius ir kurti gražią, klestinčia ir žaliuojančią Lietuvą. Daugiau apie šventę-talką „Sodiname“ galite rasti prie laiško prisegtuose akcijos nuostatuose bei tinklapyje www.gyvasekla.lt.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *